Waar staat GPT voor?

Internet spaarprogramma's worden ook wel eens GPT's genoemd. Dit staat voor "Get Paid To" (Krijg betaald voor...). Eigenlijk is dit wat onvolledig aangezien er de letter "R" achter mist wat staat voor "Read". Met andere woorden: Wordt betaald om mails te lezen. De laatste jaren komen we de term "gpt" trouwens steeds minder vaak tegen. Ook wel logisch, want "spaarprogramma's" klinkt in de eerste plaats een stuk aantrekkelijker en daarnaast draait het tegenwoordig niet meer alleen om de betaalde mailtjes.

Hoe kan ik betaald worden om e-mails te ontvangen

Eigenlijk wordt je niet betaald om e-mails te ontvangen, maar wordt je betaald om op de link te klikken die meestal onderaan de ontvangen mail staat. Dit wordt de betaal link genoemd en herken je aan de titel zoals: "klik hier om je punten te innen". Er wordt dus iets van je verwacht alvorens je betaald wordt. De inhoud van een mail gaat vaak over een leuke aanbieding en de betaal link zorgt ervoor dat je de website van de betreffende aanbieder bereikt. Een aanbieder kan een adverteerder zijn, die het betreffende internet spaarprogramma een bepaald bedrag betaald om zijn product / dienst onder de aandacht te brengen. Het kan echter ook een aanbieding zijn die loopt via een affiliate programma (zie ook "internet marketing"), waarbij het internet spaarprogramma een x bedrag krijgt per afgenomen dienst / product van zijn leden.

Het bovenstaande lijkt misschien ingewikkeld, maar het draait allemaal om reclame bij het versturen van betaalde e-mails. Als er geen enkel lid van een spaarprogramma in gaat op een verstuurde aanbieding, dan zullen de spaarprogramma's erg snel verdwijnen. Gelukkig zorgen de "cash back" acties er wel voor dat leden relatief vaak in gaan op de aanbiedingen.

Wat is Cash Back

In veel betaalde e-mails zie je niet alleen reclame, maar ook een cash back aanbod als je als lid in gaat op de aanbieding. Er wordt bijvoorbeeld een mailing verzonden over de online shop Bol.com en daarbij als cash back aanbieding: "Ontvang 5% v/d waarde van je aankoop bij Bol.com terug in je account". Je wordt in de eerste plaatst betaald voor het bezoeken van de website bol.com en als je bijvoorbeeld een aankoop doet van €50 dan zal je €2,50 in je account ontvangen van het betreffende internet spaarprogramma. Deze cash back acties vindt je trouwens niet alleen terug in de mailings, maar ook op de websites van de spaarprogramma's.

Nu kan je je afvragen hoe het kan dat een aankoop bij bijvoorbeeld bol.com je een x percentage op kan leveren in je internet spaarprogramma account. Simpel gezegd werkt dit middels cookies. Deze zijn echt niet altijd zo negatief als vaak gedacht, cookies kunnen in dit geval je een leuk voordeel opleveren.

Betaalde e-mails, is dat alles?

Gelukkig zijn er naast de betaalde e-mails en de uitgelegde cash back acties, nog veel meer mogelijkheden om geld te verdienen bij de verschillende internet spaarprogramma's. Hiervoor is het wel nodig om in te loggen op je persoonlijke account bij het betreffende spaarprogramma en te kijken onder het kopje "geld verdienen" (of iets van gelijke strekking). De meest voorkomende verdien mogelijkheden zijn:

Wat zijn referrals?

De meeste internet spaarprogramma's betalen hun leden als zij er voor zorgen dat er nog een persoon lid wordt. Op de website van een spaarprogramma vindt je vaak een kopje "leden aanbrengen" / "referrals", hier vindt je jouw persoonlijke aanmeld link die je kan gebruiken om nieuwe leden aan te brengen. Dit kan tevens via beeldmateriaal (banners) en vaak ook via een "vertel een vriend" invul formulier waarbij je e-mail adressen van je vrienden / familie in kan vullen. Jouw vrienden / familie zal vervolgens vanuit jouw naam een mailtje ontvangen met de vraag of ze ook lid willen worden.

Voor leden (referrals) die jij aanmeld, zal je natuurlijk beloond worden. Hiervoor ontvang je een eenmalige vergoeding van maximaal €2 per aangemeld lid, of een bepaald percentage van de inkomsten die behaald worden door hen. (Een combinatie van deze twee is trouwens ook mogelijk). Indien er sprake is van het "percentage verhaal" dan zal dit tussen de 10 en 25% liggen. Heeft een persoon die lid is geworden via jouw aanmeld link bijvoorbeeld 10 euro verdiend, dan zal jij hiermee tussen de 1 en 2,50 verdienen. Het bedrag wat jij hiermee verdiend gaat trouwens niet af van het saldo van jouw referrals.

Wanneer en hoe wordt ik uitbetaald?

Zodra je rond de €5 en €12,50 verdiend hebt, kan je een uitbetalingsaanvraag doen. Er wordt gevraagd naar je bank / giro rekening en binnen 2 tot 4 weken kan je het bedrag op je rekening ontvangen. Naast de mogelijkheid om in geld te worden uitbetaald, kan je er bij sommige spaarprogramma's ook voor kiezen om het saldo aan een goed doel te schenken e/o een leuk product uit te kiezen die je dan thuisgestuurd krijgt.

Kan ik er rijk mee worden?

Nee, internet spaarprogramma's bieden je de mogelijkheid om er een zakcentje bij te verdienen. Als je alleen op de linkjes klikt in de betaalde e-mails, dan kan je de inkomsten het best vergelijken met het sparen van zegeltjes in een supermarkt. Ben je actiever en doe je regelmatig mee aan enquêtes, cash back acties, e.d. dan is een paar honderd euro p/j per spaarprogramma zeker mogelijk. Als voorbeeld: een persoon die bij 5 internet spaarprogramma's lid is en redelijk actief is, zal tussen de €500 en €1000 per jaar kunnen verdienen.

Kost het veel tijd?

Als je alleen je betaalde e-mails "weg werkt" dan zal het ongeveer een kwartier per week kosten. Wil je meer geld verdienen, dan zal het vanzelfsprekend meer tijd kosten. Met name als je mee doet aan marktonderzoeken, dan is 15 min. per vragenlijst zeker reëel. Gelukkig is het invullen van de vragenlijsten wel mogelijk op het moment dat het jou uitkomt.

Hoe zit het met de belasting bij internet spaarprogramma's?

In principe geldt altijd de regel dat je verplicht bent om alle inkomsten op te geven aan de belastingdienst. Wel is het zo dat veel mensen niet belast zullen worden over de extra inkomsten aangezien je (afhankelijk van je situatie) vaak een bepaald bedrag belastingvrij mag bijverdienen. Zo kan bijvoorbeeld ook een student per jaar meer dan tienduizend euro bijverdienen, zonder gekort te worden op zijn studiefinanciering.